Beless.lt | Kas yra tvari mada? 5 žingsniai jos link

Kas yra tvari mada? 5 žingsniai jos link

2022-02-09

Gucci’s Men’s Cruise Collection 2018 Lookbook Has Arrived

Anksčiau į apsipirkimą dėvėtų drabužių parduotuvėje būdavo žiūrima skeptiškai. Daugelis nešiojančių drabužius iš antrų rankų stengdavosi nutylėti šį faktą, nes nenorėjo išsiskirti iš kitų. Tačiau požiūris į madą iš antrų rankų stipriai pasikeitė ir šiandien dėvėti drabužiai siejasi ne tik su mada, bet ir su tvarumu. Kas gi slepiasi po pavadinimu „tvari mada“ ir dėl ko ji tokia svarbi šiuolaikinėje visuomenėje?

 

Greitosios ir tvarios mados skirtumai

Niekas nepaneigs, kad naujas drabužis išties džiugina sielą ir suteikia malonių emocijų. Tačiau to paties nebūtų galima pasakyti apie piniginę. Galbūt šiais laikais reikia mažiau dirbti, kad nusipirktumėm naują drabužį, tačiau mados tendencijos taip pat keičiasi daug greičiau. Neretai nutinka, kad vos nusipirkus naują drabužį jis jau išeina iš mados. Be to, kai kurie greitosios mados ženklai siekdami kuo didesnio pelno per metus pristato net iki 22 naujų kolekcijų. Ką tai reiškia eiliniam pirkėjui?

Nuolatinė mados kolekcijų kaita bruka jausmą, kad jeigu nenusipirksi šiuo metu madingo švarko ar palaidinės, tai nesuspėsi į naujienų ir tendencijų traukinį. Greitosios mados ženklai ne tik kuria iliuziją, kad nusipirkus TĄ suknelę kažkas pasikeis tavo gyvenime, bet tuo pačiu taikosi ir į tavo savivertę. Kitaip tariant, šiuolaikinė komercija verčia nuolat jausti trūkumą ir skatina pirkti drabužius, kurie dažnai neatitinka mūsų galimybių, o dažnai ir vertybių. Tačiau pastaruoju metu visuomenė vis labiau atsigręžia į tvarią gyvenseną, kuri apima ne tik ekologiją, rūšiavimą, bet ir sąmoningą vartojimą.

Sąmoningas vartojimas reiškia savo gyvenimo būdo įsivertinimą atsižvelgiant į CO2 paliekamą pėdsaką, aplinkai daroma žalą bei vartojimo tikslingumą. Tvarioje madoje sąmoningas vartojimas dažniausiai pasireiškia turimų drabužių atnaujinimu arba jų rūšiavimu bei perleidimu kitiems. Tvarios mados idėja apima siekiamybę drabužiams skirtą žaliavą auginti natūraliuose arba ekologiniuose ūkiuose, kuriuose darbuotojams yra tinkamai atlyginama. Tokios filosofijos laikomasi ir likusioje drabužių gamybos grandinėje – siuvime, transportavime, pardavime. Tad savaime suprantama, kad galutinis produktas tampa gerokai brangesnis nei greitosios mados gaminiai, kurių savikaina dažniausiai tėra keli centai. Nenuostabu, kad greitosios mados parduotuvės gali sau leisti daryti bent kelis išpardavimus per metus. Tokių išpardavimų pasekmė – daugybė neapgalvotai nuperkamų drabužių, kurie vėliau išmetami į sąvartynus ir teršia mūsų planetą. Atrodo, kad nuo jūsų vienos tokie dalykai nepriklauso? Visgi net ir mažiausias pokytis daug nulemia. Dažnai pakeitus  gyvenimo būdą ar vartojimo įpročius mūsų pavyzdžiu yra linkę pasekti artimieji ir draugai. Argi nesinorėtų tapti mados revuliocioniere savo artimųjų rate? Galų gale perėjimas prie tvaresnės mados leidžia mums didžiuotis savimi, kad prisidedame prie planetos resursų saugojimo.

Toliau dalinamės 5 esminiais žingsniais, padėsiančiais jums keliauti tvarios mados link.

1. Padarykite savo spintos reviziją. Ar esate iš tų, kuri eidama į darbą kelis kartus persirengia, nes atrodo, kad turimi drabužiai nedera tarpusavyje? Ar ruošiantis į vakarėlį ar draugų susitikimą jus ištinka lengva isterija, nes ir vėl neturite ką apsirengti? Tai dažna moterų problema, kurią tikrai galima išspręsti. Moksliniai tyrimai rodo, kad įprastai mes dėvime tik 20 procentų savo turimų drabužių. Kodėl taip yra? Nes vieni per dideli, kiti per maži, kiti laukia savo progos, dar kitus jau esame pamiršusios. Juk kiekvienai pažįstamas jausmas, kai iš spintos gilumos ištraukiame kadaise pirktą suknelę ar džinsus, nuo kurių net nenuimta etiketė. Nors esame linkusios emociškai prisirišti prie drabužių, reikia atminti, kad nenešiojami drabužiai taip pat kelia didelę vidinę sumaištį. Tad norint turėti ką apsirengti pirmiausia pašalinkite iš spintos visus ne jūsų dydžio, išėjusios iš mados ir suplyšusius drabužius. Atsisveikinti su jais taps kur kas lengviau, kai pamatysite kiek laisvos vietos atsirado jūsų drabužinėje!

2. Parduokite ar atiduokite nebenešiojamus drabužius. Atrinkote nebenešiojamus rūbus, tačiau dabar nežinote ką su jais daryti? Jeigu neturite kantrybės, rūbus galite nunešti į artimiausią tekstilės konteinerį. Tačiau atminkite, kad jie turi būti švarūs ir tvarkingai supakuoti į plastikinius maišelius. Jeigu turite rūbų, kuriuos gaila išmesti, juos galite paaukoti labdarai arba nufotografuoti ir įkelti į įvairias internetines platformas, kuriose moterys prekiauja savo nebenešiojamais drabužiais. Dabar vis labiau populiarėja prekyba bagažinių turguje, į kurį galite atvežti ne tik savo senus drabužius, bet ir kitus namų rakandus. Jeigu jūsų planuose numatytas generalinis namų tvarkymas, verta apsvarstyti šį variantą. Jeigu nė vienas variantas neatrodo priimtinas, visuomet galite surengti drabužių mainytuves su savo draugėmis. Ne tik spinta atsilaisvins, bet ir vakaras bus smagiai praleistas!

3. Netinkamus drabužius nuneškite siuvėjai. Po spintos tvarkymo liko tokių drabužių, kurie jums patinka, norėtumėte nešioti, tačiau matote, kad sijonas per ilgas, o palaidinė per plati? Tokiu atveju patariame apsilankyti pas siuvėją. Žinoma, geros siuvėjos paslaugos kainuoja, tačiau jeigu planuojate nešioti drabužį, jo taisymas tikrai greičiau atsipirks nei naujo rūbo įsigijimas.

4. Pirkite drabužius iš antrų rankų. Kai jau susitvarkėte savo spintą, neskubėkite į greitosios mados parduotuvę, kurioje taip lengva pasiduoti impulsams. Verčiau pasidomėkite galimybe įsigyti rūbų iš antrų rankų. Pirkdami padėvėtus rūbus ne tik sutaupysite, bet ir prisidėsite prie ilgesnio drabužio gyvavimo ciklo bei taip pagelbėsite gamtai. Be to, apsipirkimas dėvėtų drabužių parduotuvėje gali tapti malonia pramoga – juk kaip malonu, kai įsigyjate ilgai ieškotą drabužį. Patikėkite, tikrai daug lengviau nueiti į tinklinę parduotuvę ir įsigyti dar vienus marškinėlius, tačiau įsigyti drabužį iš antrų rankų už gerą kainą yra talentas. Kodėl gi jums jo neišsiugdžius?

5. Apgalvokite savo pirkinius. Dažnai po sunkios dienos, nepavykusio pokalbio ar išvarginusio konflikto mėgstame save apdovanoti. Vienoms užtenka gardaus pyragaičio, kitoms reikia visos apsipirkimo terapijos. Turbūt jau pastebėjote, kad po tokių apsipirkimų nuotaika pagerėja tik trumpam, o kartėlis dėl sugadintos dienos niekur nedingsta. O dar jeigu tokių dienų pasitaiko itin dažnai... Spinta gali ir neužsidaryti. Kaip spręsti šią problemą? Gerai apgalvoti ir planuoti savo pirkinius. Pasižadėkite sau, kad iš tolo aplenksite drabužių parduotuvę, kai būsite prastos nuotaikos. Pirkinius verčiau planuokite kai esate gerai nusiteikusios. Būdamos namuose įsivertinkite kokių drabužių ar aksesuarų jums šiuo metu reikėtų, susidarykite sąrašą. Apsilankiusios fizinėje parduotuvėje dažnai pamirštame namuose esančius rūbus, pasiduodame impulsui ir prisiperkame niekur nederančių pirkinių. Jeigu tokia problema jums yra gerai pažįstama, išbandykite drabužių pirkimą internetu. Tokiu atveju jūs galėsite nueiti iki spintos ir pasižiūrėti ar trokštamas pirkinys derės prie jau turimų. Jeigu ne, tiesiog ramiai tęsite paieškas kol rasite tai, ko jums reikia. Jeigu baiminatės, kad internetu pirkti rūbai jums netiks ir juos bus sunku grąžinti, nustumkite šias baimes į šoną. Šiuolaikinės internetinės parduotuvės yra draugiškos vartotojui ir stengiasi, kad apsipirkimo ir grąžinimo procesas būtų kuo patogesnis.

Krepšelis