Beless.lt | Tvarūs patarimai, kaip prailginti drabužių tarnavimo laiką

Tvarūs patarimai, kaip prailginti drabužių tarnavimo laiką

2022-07-04

Gucci’s Men’s Cruise Collection 2018 Lookbook Has Arrived

Didžiulį poveikį aplinkai visame pasaulyje turi ne tik tekstilės pluošto auginimo procesas, drabužių gamyba ir platinimas, bet ir drabužių priežiūra, kuri gali tiek sutrumpinti, tiek prailginti jų tarnavimo laiką. Nustatyta, kad po drabužio įsigijimo į aplinką patenka apie 20 % su juo susijusių teršalų! Vadinasi, tinkama ir teisinga drabužių priežiūra gali užtikrinti tvaresnį drabužių dėvėjimą. Mes, kaip vartotojai, esame atsakingi už masinio ir greito vartojimo mažinimą, dažniau rinkdamiesi dėvėtus drabužius, ir išmintingai bei tvariai prižiūrėdami savo drabužius.

Tiems, kurie jau kurį laiką vis dažniau renkasi dėvėtus drabužius, tokiu būdu siekdami prisidėti prie aplinkos išsaugojimo ir sumažinti šiandieninę didžiulę greitosios mados įtaką visame pasaulyje, norime išsamiau paaiškinti, kaip galima prailginti dėvimų drabužių tarnavimo laiką ir užtikrinti, kad jų reguliari priežiūra nedarytų žalingo poveikio aplinkai.

 

Būtinai susipažinkite su drabužių priežiūros instrukcijomis

Jei norite, kad jūsų drabužiai tarnautų kuo ilgiau ir išvengtumėte jų greito sugadinimo, visada pirmiausia atidžiai išnagrinėkite kiekvieno drabužio priežiūros instrukciją. Ji padės jums suprasti, ar drabužį saugu skalbti skalbyklėje, jei taip, kokioje aukščiausioje temperatūroje (drabužius, ant kurių nurodyta skalbti šiltame vandenyje, galima skalbti ir žemesnėje temperatūroje), ar galima lyginti ir kt.

Norėdami būti tikri, kad teisingai prižiūrite kiekvieną savo drabužį, turite suprasti, iš ko jis pagamintas, nes įvairiems audiniams taikomos priežiūros taisyklės gali skirtis. Tačiau šiuos dalykus reikia išsiaiškinti ne tada, kai ateina laikas drabužius skalbti. Išmintingiausia tai padaryti dar prieš įsigyjant patikusį drabužį. Tokiu būdu galėsite įsigyti drabužį, kuris bus geresnės kokybės ir jums ilgiau tarnaus.

Jei ant drabužio etiketės nurodyta, kad jį rekomenduojama skalbti atskirai, gali būti, kad jo gamybos procese buvo naudojami trumpalaikiai dažai arba kad jis pagamintas iš labai švelnaus pluošto, kuriam reikia specifinės priežiūros. Tokiam drabužiui prižiūrėti reikėtų daug laiko, vandens ir energijos, jau nekalbant apie didesnę jo kainą. Tą patį galima pasakyti ir apie ilgalaikio presavimo drabužius, gamybos procese apdorojamus formaldehidine derva, kuri galiausiai tampa nuolatine pluošto dalimi, todėl tokie drabužiai visą laiką išskiria kenksmingus formaldehido garus. Perskaitę informaciją drabužių etiketėse sužinosite, iš kokio pluošto jie pagaminti ir galėsite įsigyti natūralaus pluošto drabužius.

Atsakingai skalbkite drabužius

Natūralu, kad visi mes norime, kad dėvimi drabužiai visada atrodytų gaivūs ir švarūs, tačiau perdėtai dažnas drabužių skalbimas yra žalingas tiek aplinkai, tiek piniginei, o taip pat ir drabužių tarnavimo laikui. Atsakingas drabužių skalbimas padės apsaugoti jų audinio pluoštus, ilgiau išsaugoti spalvas, išvengti greito išsitampymo, formos praradimo, atsilaisvinimo, sugadintų užtrauktukų ar iškritusių sagų. Skalbyklės kasmet į aplinką išmeta šimtus milijonų tonų CO2, todėl rečiau jas naudodami prisidėsime ir prie aplinkos išsaugojimo.

Tad prieš mesdami drabužį į skalbyklę po vieno dėvėjimo, pirmiausia pagalvokite, ar tikrai jis nešvarus ir galbūt galima juo apsirengti dar bent keletą kartų. Tokiu būdu jūs reikšmingai prisidėtumėte prie tvaresnės drabužių priežiūros.

Drabužius skalbkite šaltame vandenyje

Jei skalbimo mašinoje skalbiant drabužius naudojamas karštas vanduo, skalbimas tampa ne tik brangesnis, bet ir pavojingesnis aplinkai. Naudojant šaltą vandenį, galima sutaupyti 80–90 % energijos, vadinasi, vandeniui šildyti bus sunaudojama iki 90 % daugiau energijos! Be to, karštas vanduo labiau paveikia drabužių audinius, todėl padidėja jų susitraukimo, išblukimo ir mikropluošto praradimo rizika.

Ir nors kai kuriais atvejais skalbimui reikia karšto vandens, skalbimas aukštos temperatūros vandenyje prisideda prie greitesnio drabužių susidėvėjimo ir daug didesnės žalos aplinkai. Anksčiau karštą vandenį skalbimui būdavo patariama rinktis tam, kad būtų geriau suaktyvintos naudojamos skalbimo priemonės, tačiau šiandien jos lygiai taip pat efektyviai veikia ir šaltame vandenyje, todėl galutinis rezultatas priklauso ne nuo vandens temperatūros, o nuo naudojamų biologiškai skaidžių ir aplinkai žalos nedarančių skalbimo priemonių. Jei drabužiams skalbti naudosite šaltą vandenį, lengviau apsaugosite medžiagas, prailginsite drabužių tarnavimo laiką, sutaupysite daugiau energijos ir prisidėsite prie mus supančios aplinkos išsaugojimo.

Naudokite ekologiškas skalbimo priemones

Siekiate kuo tvariau prižiūrėti savo drabužius ir kartu prailginti jų tarnavimo laiką, apsaugoti savo odą ir aplinką? Tuomet drabužių skalbimui rinkitės tik ekologiškas skalbimo priemones. Jei panagrinėtumėte „tradicinių“ skalbimo priemonių sudėtį, netruktumėte pastebėti, kad jose dažnai yra mikroplastiko ir įvairių kitų aplinkai žalingų medžiagų, kurios po drabužių skalbimo nukeliauja į nuotekų sistemas ir galiausiai patenka į požeminius vandenis, jūras, ežerus ir vandenynus, sukeliant milžinišką pavojų visai ekosistemai. Lygiai taip pat didžiulį neigiamą poveikį daro ir audinių minkštikliai, kadangi jų sudėtyje dažniausiai būna daug kenksmingų cheminių medžiagų, todėl pastarųjų reikėtų vengti arba rinktis visiškai natūralų produktą.

Suprantama, kad viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl drabužius galite norėti skalbti dažniau ar jų skalbimui naudoti daugiau skalbimo priemonių, yra drabužių kvapas. Vis dėlto, jei atsiradęs kvapas nėra labai stiprus, jį pašalinti galima ir nenaudojant skalbyklės. Ir iš tikrųjų tam yra daugybė įvairių būdų – pradedant paprasčiausiu drabužių pakabinimu gryname ore ar jų garinimu ir baigiant jų išpurškimu baltuoju vyno actu ar apelsinų sulčių ir vandens mišiniu.

Drabužius skalbkite išvertę į blogąją pusę

Vienas iš veiksmingų būdų, kaip apsaugoti skalbiamus drabužius, yra juos skalbti išvertus į blogąją pusę. Tokiu būdu išorinėje drabužio pusėje esanti pluošto struktūra išskalbiama kur kas švelniau, ir skalbimo mašinos veikimo ciklo metu apsaugomos sagos, užtrauktukai ar kitos panašios detalės. Žinoma, skalbyklė neturi būti perpildyta, kad tarp skalbiamų drabužių nesusidarytų labai didelė trintis, dėl kurios atsiranda audinio pluošto pažeidimo rizika. Tokiu būdu prailginsite drabužių tarnavimo laiką ir ilgiau išsaugosite jų gerą būklę.

Rečiau naudokite džiovyklę ir dažniau džiovinkite ore

Kaip patogu išskalbtus drabužius sudėti į džiovyklę ir po kelių akimirkų turėti sausus drabužius! Tačiau ar žinote, kad džiovinant skalbinius džiovyklėje kaskart sunaudojama daug elektros energijos ir galima lengviau pažeisti džiovinamų drabužių pluoštus?

Jei turite galimybę, nedėkite išskalbtų drabužių į džiovyklę, o pakabinkite juos ant lauko džiovyklos ar virvės. Tiesa, šiuo atveju taip pat reikia būti susipažinus su drabužių priežiūros instrukcijomis, nes kai kuriuos drabužius geriau džiovinti lygioje padėtyje. Drabužius džiovindami gryname ore sumažinsite išlaidas, tausosite aplinką, o jūsų drabužiai ilgiau išliks geros būklės, nes bus apsaugoti nuo galimo statinio krūvio poveikio ar pluošto susitraukimo.

Jei, vis dėlto, jūs norite pasitelkti džiovyklę, nepamirškite, kad paprastai drabužiai susitraukia tada, kai iš džiovyklės yra pašalinama 5–10 %. Todėl jei drabužius iš džiovyklės išimsite prieš ciklo pabaigą, kol jie dar šiek tiek drėgni, jie mažiau trauksis ir ilgiau tarnaus.

Drabužių raukšles išlyginkite garais

Mėgstate, kad jūsų dėvimi drabužiai visuomet būtų lygūs? Jų lyginimui skiriate pakankamai daug laiko ir pastangų? Jei taip, pabandykite vietoje drabužių lyginimo išbandyti garinimą. Drabužių garinimas arba lyginimas garais yra gerokai švelnesnis ir saugesnis būdas pašalinti drabužių raukšlėms, nes audinys nėra tiesiogiai veikiamas didelio karščio.

Žinoma, lygintuvu paprastai galima pasiekti kur kas geresnį rezultatą, tačiau naudojant garintuvą, išeikvojama mažiau laiko ir reikšmingai sumažinama drabužių audinių (nepaisant to, ar tai būtų vilna, šilkas, ar sintetika) pažeidimo rizika. Be to, garintuvas padeda panaikinti įvairius nepageidaujamus kvapus, apsieinant be skalbyklės!

Prailginkite drabužių tarnavimo laiką juos taisydami

Net jei savo drabužiais rūpinsitės tinkamai, pasitelkdami tiek drabužiams, tiek aplinkai kuo tvaresnius sprendimus, anksčiau ar vėliau dėl natūralaus nusidėvėjimo drabužiuose atsiranda įvairių pažeidimų, kaip antai užtrauktuko mechanizmo pažeidimas, audinio įplyšimas ar siūlės iširimas. Tačiau tai nėra priežastis atsisakyti jums patinkančio drabužio ir pirkti naują. Tvariausias sprendimas būtų savo pažeistą drabužį sutaisyti. Patyręs siuvėjas gali profesionaliai pašalinti drabužio pažeidimą ir kartu atnaujinti patį drabužį, kad jis atrodytų lyg naujas ir sėkmingai tarnautų dar ne vienerius metus.

Išmokite tinkamai laikyti savo drabužius

Labai svarbu tinkamai ir tvariai prižiūrėti savo drabužius, bet ne mažiau svarbu ir teisingai juos laikyti. Patariama drabužius laikyti sausoje ir vėsioje vietoje, kad jų neveiktų karštis, kenksmingi ultravioletiniai saulės spinduliai ir drėgmė.

Svarbu pasirūpinti, kad į drabužių spintą dedami drabužiai būtų tvarkingai sudėti, švarūs ir sausi, nes priešingu atveju gali įsiveisti pelėsis arba atsirasti kandžių. Be to, drabužių spintos nereikėtų perkrauti – joje turi likti laisvos vietos, kad drabužiai galėtų kvėpuoti, būtų apsaugoti nuo trinties, nesiglamžytų ir neišbluktų.

Jei tam tikrus drabužius dėvite labai retai, galite juos tvarkingai sulankstytus sudėti į sandarius drabužiams laikyti skirtus maišelius, kurie apsaugos nuo dulkių ir kandžių. Visus kitus drabužius, kuriuos esate pratę naudoti dažniau, laikykite tvarkingai sulankstytus spintoje ar komodoje arba pakabintus spintoje ant pakabų. Taip laikomi drabužiai bus po ranka, visada žinosite, ką iš tikrųjų turite, ir išvengsite impulsyvių ir beprasmių apsipirkimų.

Tvari drabužių priežiūra

Naudojantis šiais tvariai drabužių priežiūrai skirtais patarimais galima ilgiau išlaikyti gerą savo mėgstamų drabužių būklę ir džiaugtis jais ne vienus metus. Net jei po kelerių metų drabužis susidėvės, pirmiausia pagalvokite apie galimybę jį atnaujinti, prikelti naujam gyvenimui, o jei tokios galimybės nebebus, galbūt galima jį pakeisti kitu dėvėtu drabužiu, prieš tai būtinai pasirūpinus senojo drabužio tinkamu perdirbimu. Toks socialiai atsakingas požiūris sumažins vartojimą, prailgins drabužių tarnavimo laiką ir prisidės prie mus supančios aplinkos išsaugojimo.

 

Krepšelis